Cím: 1082 Budapest, Horváth Mihály tér 8. OM azonosító: 035277 Tel.: +36 1 210-1030 E-mail: fazekas@fazekas.hu
Oldal kiválasztása

Szomorú szívvel tudatjuk, hogy 75 éves korában elhunyt Pelikán József. A speciális matematika tagozat első, legendás osztályába járt 1962-1966 között a Fazekasban. Életpályájának a középiskolásokhoz kapcsolódó részének rövid ismertetésével emlékezünk Róla.

A „Ki miben tudós” televíziós vetélkedő révén már gimnazista korában országosan ismert lett a neve. A Nemzetközi Matematikai Diákolimpián, háromszor arany, egyszer ezüstérmet szerzett. Két megoldása is különdíjat kapott. Talán ez indította arra, hogy később, komoly matematikusként vállalja a diákolimpiákon induló magyar csapat vezetését. Egy emberöltőn keresztül, összesen 31 alkalommal volt a csapat vezetője. A Keszthelyen rendezett olimpia univerzális jolly-jokereként szinte minden fajta feladatot végzett. A diákolimpiák szervezését irányító nemzetközi testületnek sok éven át tagja, két cikluson át – azaz 8 éven keresztül – elnöke volt. Munkáját nemzetközi szinten 2014-ben Erdős-díjjal ismerték el. A 2019-es, 60. Nemzetközi Matematikai Diákolimpia után bejelentette visszavonulását, ez volt csapatvezetőként az utolsó olimpiája. A Bolyai Társulattól 2020 decemberében megkapta a Beke Manó Nagydíjat.

A diákolimpiai csapat felkészítésében rendszeresen segített, előadásokat tartott. A 2000-es évek elején közös magyar-román edzőtábort szervezett és ennek fő előadója volt öt éven át. A Reiman István által vezetett Ifjúsági Matematika Kör alkalmain, és a húsz éves múltra visszatekintő angol-magyar olimpiai edzőtáborban szinte minden évben tartott előadást. A diákok matematikai tartalom és előadói stílus tekintetében is a legmagasabb osztályzattal értékelték visszajelzéseikben előadásait.

Emlékét őrizzük, nyugodjon békében!

(Kép forrása: www.math.elte.hu)