Cím: 1082 Budapest, Horváth Mihály tér 8. OM azonosító: 035277 Tel.: +36 1 210-1030 E-mail: fazekas@fazekas.hu
Oldal kiválasztása

A Fővárosi Közgyűlés döntött a Bárczy István Díj idei díjazottairól, közöttük arról a nagyszerű pedagógusról, akit Pikó András és Foki Tamás jelölt a díjra: a Fazekas Gimnázium egykori vezető történelemtanáráról, F. Tóth Zoltánról. Sajnos már csak posztumusz kaphatta meg ezt az elismerést.

Pikó András indoklásából:
„Tanított a múlt történéseiről, de mindig önismeretet és kritikai gondolkodást is. Nevelt, mindenekelőtt emberségre. 54 éves volt, a Covid-járványban elhunyt pedagógusok egyike.

Pedagógusként akkor „nem volt szükséges” előre hozni az oltási rendben az 54 éves, egészséges tanárt, aki egészen a megbetegedéséig heti rendszerességgel járt be az online oktatás mellett is az iskolájába. Gyermekétől tudjuk, hogy sokszor hangoztatta, hogy életveszély így tanítani, de hivatástudata, diákszeretete mindig vitte előre a legnehezebb pillanatokban is.

Elsősorban gondolkodásra nevelte tanítványait, elengedhetetlennek tartotta, hogy lehessen vele is érdemben vitatkozni. Nem gondolta, hogy „jár” neki diákjai tisztelete, hanem kiérdemelte azt. Figyelt tanítványaira, egyikük szerint osztályának szinte „második apukája” volt.

Elvesztése óriási megrázkódtatást jelentett diákjainak, kollégáinak, a Fazekas egész közösségének. A jelölésről ez a közösség tudott és támogatta azt. Remélem, hogy a díj, még ha posztumusz is ítéltetik F. Tóth Zoltánnak, segít feldolgozni a kollégáinak és a diákjainak azt a veszteséget, amit tragikus halála okozott.”

Iskola vezetőség
2022.05.10.